Bij donkere maan

Over het algemeen is men extatisch bij het moment van volle maan. Het is ook echt een prachtig fenomeen, de zachte volheid en de duidelijke zichtbaarheid aan de hemel…magisch! Maar ik houd net zoveel van de nieuwe maan…. de rust, de inkeer, de schaduw. Heerlijk.

Zon en regen
Ik houd van de zomerzon, blauwe luchten en die losse zomerse sfeer! O ja ! Maar is het de volgende ochtend bewolkt of regent het, dan denk ik net zo goed: ha heerlijk! Even rust in de tent. Even niet die hysterische energie om me heen van hogedrukspuiten, uitgelatenheid, barbecuende mensen, afgegooide kledingstukken en overal blote huid. Nee, juist de afwisseling vind ik zo prettig. Ik houd van zon én regen ik houd van winter én zomer. Ik houd van zoet én zout. Ik houd van buiten zijn én binnen zijn. Ik houd van mensen zien én ik houd van alleen zijn. Ik houd van volle maan én van nieuwe maan. Juist de afwisseling is fijn. En daarin ben ik wellicht anders dan mijn medemens.

Niets is slecht, iedereen is anders. Mensen zijn soms net planten, vind ik. De één moet in de schaduw groeien anders verdroogt hij. De ander moet in de volle zon groeien, want anders komt hij niet tot bloei. Ik ben de half-zon/half-schaduw mens, of zo ge wilt de half-zon/half- schaduw plant….De meesten adoreren de zon, terwijl ik na een tijdje me terug trek in de schaduw. Om er daarna weer uit te kruipen en lekker op te warmen in de zon.

Als de zon onafgebroken schijnt en er is water in de buurt, dan helpt mij dat wel…Want ik kan me nog herinneren dat ik in Frankrijk was, in Wissant om precies te zijn. Eén dorpje verder was een stenen boulevard, waar de Françaises na het werk als reptielen lagen te bakken op die stenen, met uitzicht op de Atlantische oceaan. Volop genietend nog even de zon in, met een goed boek, een zonnebril, een fles water en een pakje Gauloises blauw. Na een week was ik gewend en lag ik ook bakkend op een steen. Maar wel steeds zwemmen om af te koelen….opwarmen, afkoelen. Juist de afwisseling is wat ik nodig heb. Deze afwisseling zie ik ook terug in de maanfases, de cyclus van de maan die zo belangrijk is voor ons innerlijk ritme en duidelijk invloed heeft op de natuur.

Zon en maan en de dark side of the moon……
De afwisseling van en de variatie in de maanfases vind ik prettig. Terwijl iedereen om me heen uit zijn dak gaat met volle maan, vooral vrouwen, heksen en yogi’s, breek ik een lans voor de donkere dagen van de maan. Ze is niet of nauwelijks zichtbaar….duisternis…
Er is soms angst voor de duisternis en ik denk dat dat niet altijd nodig is. Het is heel natuurlijk, die angst, maar het hoort ook gewoon bij de natuur. Na de duisternis volgt het licht. Juist deze golfbeweging is rustgevend.

De maanfases geven de verhouding aan tussen de zon en maan. De symboliek en werking is als volgt: 
-zon en maan 
-het ware zelf en het schijn-zelf
-yang en yin
-dag en nacht
-mannelijk en vrouwelijk
-bewust en onbewust.

De cyclus start met nieuwe maan. Zon en maan staan in hetzelfde teken van de dierenriem. Kenmerk is de nieuwe start, het planten van het zaad. In de daaropvolgende week is de maan wassend, de mooie maansikkel groeit, tot de eerste kritieke fase, het eerste kwartier. Het gewas of het idee groeit en er is een krachtmeting tussen zon en maan. Met volle maan is alles symbolisch tot bloei gekomen, als het ware een geboorte. Zon en maan staan in tegenovergestelde tekens, de oppositie ( zie blog: de oppositie in de horoscoop) Dit geeft twijfel, en wordt ook heen en weer geslingerd, maar het geeft ook vereniging, astrologisch gezien.
Daarna, met afnemende maan trekt de energie zich weer terug, waarbij we eerst nog langs het laatste kwartier komen. Tijd om los te laten, af te bouwen, te overdenken en naar binnen te keren.
En uiteindelijk, vlak voor nieuwe maan is de maan niet of nauwelijks zichtbaar, de drie dagen van de donkere kant van de maanfase! Deze is letterlijk en figuurlijk onderbelicht en ik vind het juist zo interessant. Een tijd van rust, bezinning en terugtrekken.
Vlak voor nieuwe maan is het zeer duister, de cyclus is bijna ten einde. Een goede tijd om schaduw-werk te doen.

In het kort:
Nieuw maan is eenheid, pionier-schap, starten
Volle maan is dualiteit, balans, samenbrengen

Schaduwkant
Niets is goed of slecht. En over het algemeen houdt men niet van donker en schaduw. Maar er is toch niets mis met het kijken naar je schaduwkant. Het wegduwen heeft echter geen zin. Omarmen, er naar kijken en accepteren des te meer. Aanvaard ook de duisternis, want het hoort bij de kosmos en de natuur. Na het donker komt weer het licht, en na het licht komt weer het donker….Alles heeft zijn functie….

Bijbehorende boom en bloem die deze thema’s ondersteunen: sleedoorn, roos. (zie mijn artikel over sleedoorn)

Tarot
De drie van pentakels omgekeerd is de passende kaart bij de donkere dagen van de maan. Ook deze kaart houdt in dat er ruimte mag zijn voor een moment van afbraak, alles tot rust laten komen en na inkeer zelf een beslissing nemen. Sommige dingen zijn klaar om afgebroken te worden, om daarna plaats te maken voor iets nieuws.

Alles heeft zijn functie.

Meer weten wat de komende nieuwe maan voor jou inhoudt? Lees meer over het nieuwe maan tarot consult.

© Brita Falk 9 juli 2021