Vlammende gitaren en het vierkant tussen Schorpioen en Leeuw: Kirk Lee Hammett (Metallica)

KIRK LEE HAMMETT (18 november 1962, San Francisco, geboortetijd 2.54 uur)

Kirk Lee Hammett is sinds 1983 lead-gitarist en song-writer bij de heavy metalband Metallica. Metallica is al sinds 1981 een zeer succesvolle metal-band die vele cd’s uitbracht en nog steeds de hele wereld rondreist om concerten te geven. 
Zoals wellicht bekend is heeft de heavy metal-scene een grote fascinatie voor alles wat met de dood te maken heeft. Vele duistere thema’s passeren de revue, zoals zwarte kleding, opvallende tattoos, skeletten, vuur, omgekeerde kruizen, etc. etc. Dit past natuurlijk uitermate goed in het Schorpioen-straatje. Het is allemaal lekker heftig en extreem, duister en spannend!

Eén horoscoop (zie tekening onderaan) van de Metallica-bandleden heb ik er uitgehaald omdat ik hierin een setje stevige vierkants-aspecten tegenkwam, tussen het teken Scorpio en het teken Leo, wat ik interessant vind voor een podium-artiest. 
We zien dat Kirk Lee Hammett geboren is toen de zon in het teken Schorpioen stond. Dat was kennelijk nog niet genoeg want ook Neptunus, Venus en Mercurius staan in dit diepgravende sterrenbeeld. Een lekker intens planeetgroepje. Het is voor deze gitarist zaak om een goede uitlaatklep te vinden voor al die heftige emotie en we kunnen wel zeggen dat dat aardig gelukt is.

Deze planeten line-up in Schorpioen maken een pittig vierkant met zijn planeten in Leeuw.
Een vierkants-aspect is het aspect van de strijd, men kan vele bereiken maar moet er ook voor vechten.
De rode lijntjes tussen de tekens Schorpioen en Leeuw geven hier genoeg aanleiding om dat te beschrijven, en nog niet eens de rest van de horoscoop. Met alleen dit vierkant kun je al zoveel karakteriseren:

Scorpio
Scorpio is een echt gevoelsmens met een zeer kwetsbare kant, die hij doorgaans goed weet te verbergen, of eigenlijk graag wíl verbergen uit angst dat iemand die kwetsbare kant ziet en daar misbruik van maakt. Vandaar dat een Schorpioen zich niet snel uit de tent laat lokken maar wantrouwend afstand houdt totdat hij zeker is van zijn zaak. Emotionele zekerheid wil hij.
Als het dan eenmaal goed is, en dat kan best lang duren, kan er een zeer diepgaand contact ontstaan. “Extreem” is één van de woorden die goed bij de Schorpioen past. Lekker heftig en tot de bodem.

Leo
Waarom gaat iemand met vier planeten in Schorpioen, die dus graag wantrouwend onder een steen wegkruipt dan in godesnaam op een podium staan? Omdat de onderste steen boven moet én vanwege het volgende: we zien ook een andere tendens in zijn horoscoop, namelijk een maan-Mars conjunctie in het vurige teken Leeuw en maan-Mars heerst over het tiende huis. Ja, dat is even wat anders natuurlijk.
Leeuw wil gezien worden en het podium is zijn wereld! Ook het teken Leeuw heeft een kwetsbare kant, zij het op een andere manier. Een maan in Leeuw wil gevoelsmatig veel aandacht en heeft applaus nodig. Zelfbevestiging. Dat lukt wel met een zaal vol schreeuwende metal-fans.
Omdat de planeet Mars erbij staat levert dat hem veel energie op en het werkt ook de andere kant op: een Maan-Mars-conjunctie in Leeuw wil veel energie geven zolang hij maar veel applaus terugkrijgt. 

Heftige muziek 
Zo zien we dat Kirk lekker heftig tekeer kan gaan met heftige muziek. Zolang hij zijn emoties kwijt kan in het schrijven en uitvoeren van muziek krijgt de Schorpioen-energie vorm. Hij is niet echt de leider van de band: dat is zijn collega James Hetfield, die de zon in Leeuw heeft. Hier zien we dan het verschil tussen de zon in Leeuw en de maan in Leeuw. James Hetfield is echt de voorman, degene die het publiek toespreekt, zingt, gitaar speelt, en echt de leiding neemt als Leeuw.
Hammett vangt die zonne-energie met zijn maanstand op en staat ernaast. Passend!
Zo kan hij aan de ene kant zijn maan/Mars in Leeuw uitdragen en aan de andere kant de Schorpioen uithangen. Want als een Schorpioen eenmaal bij zijn kracht komt kan hij bergen verzetten….

Scorpio houdt van risico nemen, ondanks zijn terughoudendheid en wantrouwende houding. Als het moet gaat hij tot de bodem en zal zich vol overgave werpen op datgene wat hij wil.
Zonder de Leeuw-invloed zou deze Scorpio het podium misschien niet beklimmen of was hij psycholoog geworden.

Prachtig om te zien hoe een vierkant tussen Leeuw en Scorpio kennelijk toch goed geïntegreerd kan worden. Het is een strijd: Scorpio als introvert gevoelsmens in conflictueuze botsing met de vurige, stralende, impulsieve maan/Mars in Leeuw. En toch kan deze strijd veel opleveren. Zeker in de metal-muziek, waar heftige vlammen, vurige emoties en virtuoze gitaarsolo’s over het podium vliegen….

Brita Falk

Foto’s Fenna Baars
bron geboorte-tijd: astro.com