OSTARA Lente-equinox 20 maart 2021-

’EOSTRE BRINGS SPRINGS INTO THE LAND”

Het lente-punt in het Keltische jaarwiel vindt plaats op 20 maart, en valt precies tussen midwinter en midzomer. In het Keltische jaarwiel volgen we de cyclus van de zon, die verbonden wordt met acht ankers in het jaar, de jaarfeesten.
De lente-equinox, genaamd Ostara in deze paganistische traditie, is het moment dat dag en nacht even lang zijn. 
De lente-godin Eostre brengt ons die heerlijke lente-sfeer, met lichtstralen, vroege bloemen, voorzichtig groen en jonge dieren. Voor de Kelten valt het begin van de lente al één feest eerder, namelijk op 2 februari: Imbolc. Dan is er een duidelijke shift voelbaar in de natuur, maar dit is nog niet echt zichtbaar. De lente-equinox geeft echt meer lente-gevoel omdat de natuur dan al veel verder is.
Ostara is het feest van de vruchtbaarheid, met als symbool het ei: een nieuw begin. Eostre-Ostara-Easter

De lente-equinox is tevens het moment dat de zon het eerste teken van de dierenriem in gaat: Ram.
Ram heeft alles te maken met die frisse start. Het vurige “ik ben altijd in voor iets nieuws”-kinderlijke van de Ram. Fris, fruitig en recht voor zijn raap!

Universele Tarot-kaart

Ik heb voor dit lente-punt een universele tarot-kaart getrokken, het beeld voor een jaar. Voor iedereen. Dit is de gerechtigheid omgekeerd. De tendens voor het komende jaar is dus dat er een hoop onrecht aan het licht komt, dit is al enige tijd gaande. Er zijn zoveel demonstraties geweest van mensen die voor hun recht opkomen en schandalen die aan het licht komen. Dit zal dus het komende jaar nog verder gaan, het is een groot thema. Onrecht moet worden rechtgezet, maar dat gaat natuurlijk niet zonder slag of stoot.

Astrologie: universele tendens.
Er zijn vele momenten in het jaar waarop je de algemene tendenzen voor een jaar kunt bekijken. Je kunt het universeel bekijken, of heel persoonlijk door iemands eigen horoscoop te nemen. Onderstaand is de horoscoop voor het lente-punt, de start van de zodiak. Voor mij voelt dat als een begin, en ik vind het waardevol om even naar de universele horoscoop te kijken. Die tendens neem ik voor een jaar, dus de universele horoscoop kun je voor een jaar meenemen. Let wel: de horoscoop is gemaakt voor Amsterdam- Nederland.
Ik belicht kort de drie belangrijkste punten:

Zon in het elfde huis
Wat mij als eerste opvalt is dat alle planeten boven de horizon staan. Dit houdt in dat inderdaad alles zichtbaar zal worden, of in het bewuste gaat komen, want de bovenste helft van de horoscoop staat symbool voor het bewuste. De zon valt in het 11e huis: het huis van de vereniging, de club, de maatschappij in sociale zin, de vriendenclub. Ondanks alle beperkingen roept deze zon je op om verbinding te maken met de gelijkgestemde medemens. De zon staat conjunct Cheiron, de gewonde genezer. Belangrijk om de genezing uit jezelf te halen (Ram doet het zelf) en het lichaam aandacht te geven. 

Pluto in 8- de beerput
Ja ja, in het achtste huis wordt alles weggestopt wat men niet wil zien. Al het pluto betreft dit een intens proces. Maar het achtste huis is ook het huis waar de transformatie kan plaatsvinden, en pluto kent geen compromissen: de onderste steen moet boven. Dan kunnen er via diepgaande processen zaken aan het licht komen die echt veranderd moeten worden. Pluto gaat daarbij niet over rozen natuurlijk, maar het is uiteindelijk een groot geschenk als je de soms vastgeroeste principes van het teken Steenbok kunt omzetten in: uithoudingsvermogen, bezuiniging, zelfstandigheid, geduld. Dat zijn de krachten van Steenbok, in plaats van de regeltjes en starheid. Kies voor de eerste.

Een flinke dosis Tweeling-energie
Na deze mega zware achtste huis aangelegenheid sluit ik af met de luchtigheid van Tweelingen. De maan, de noordknoop en mars staan in dat luchtige teken. Ook weer een tendens van contact met de ander zoeken en proberen ook de zaken van een andere kant te bekijken. Meerdere meningen meenemen, uitwisselen, praten. Nieuwsgierig zijn.
Maar ook spelen! De luchtigheid van het teken geeft ons flexibiliteit. Mooi verbonden met de planeten in Waterman, maar vierkant met de planeten in vissen. Er kan dus soms sprake zijn van  spraakverwarring of misleiding, maar de gemeenschapszin van Waterman brengt balans in de zaak.

Licht, lucht en speelsheid.
Een fijne lente-equinox gewenst.

Schilderij: Hillary Hunt
Tarot-deck: Justice Tarot card Fyodor Pavlov
Tekst: Brita Falk