Dans

BritaFalkMarjonBroeks-blackwhite

Na 35 jaar dansles geven en optreden kwam het moment om daarmee te stoppen. Nu is het tijd voor de astrologie, tarot en kruiden.

Op 12-jarige leeftijd kreeg ik mijn eerste dansles van mijn opa. Hij was dansdocent in tapdans en stijldans en leerde mij zijn tapdans-choreografie. De ritmes, het plezier, ik vond het heerlijk. Een jaar later volgde ik in Laren ik mijn eerste dansles en het was meteen raak: al snel volgde ik vier lessen per week: klassiek, tap, jazz.

Het hek was van de dam en mijn liefde voor de dans kwam volledig tot bloei.

Na het behalen van de middelbare school besloot ik om een vijfjarige HBO dansopleiding te gaan volgen aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten waar ik in 1992 mijn diploma dansdocente behaalde. Ik studeerde af met specialisaties klassieke dans, moderne dans, jazzdans en kinderlessen.

Veel eerder werd mijn interesse gewekt voor flamencodans toen ik een optreden zag van een flamenco-danseres dat me enorm raakte: de muziek, de gratie, de kracht, de directheid. Gelukkig behoorde flamenco ook tot het lessenpakket op de dansacademie.

Na het afstuderen aan de dansacademie (1992) stond ik als danseres op het podium in diverse moderne dans groepen/projecten  en gaf ik een aantal jaar les in moderne dans, klassieke dans en jazzdans, aan amateurs en professionals. Ook de flamencodans liet me niet los. Ik studeerde in Nederland en was vooral de muziek aan het uitzoeken. Op een gegeven moment was er geen ontkomen meer aan: ik besloot me volledig te wijden aan flamencodans en vertrok naar Spanje om daar te studeren. Ik volgde lessen bij Joaquín Grilo, Farruquito, Rafaela Carrasco, Merche Esmeralda, Manuel Reyes, Andres Marín, Manolete en vele anderen.
Eenmaal terug in Nederland specialiseerde ik me in het lesgeven van flamencodans en formeerde met mijn man, flamencogitarist Alexander Baars, een flamenco-groep waarmee we optraden in o.a. Vredenburg in Utrecht en de Stadsschouwburg in Amsterdam.

Het lesgeven deed ik fulltime, reizend door Noord-Holland. Van korte workshops tot langere cursussen tot projecten in alle soorten en maten. Flamenco: van beginners tot professioneel niveau.

Toen ik kinderen kreeg heb ik voor mijn dochter het concept: “sprookjesdans” voor kleuters bedacht, op basis van klassieke dans. Het was tijd om de klassieke dans weer te laten terugkomen.
Een mini-sprookje voorlezen, thema’s uitwerken met dans voor de allerkleinsten, edelsteen-water drinken in de pauze…Klassieke piano-muziek van Ravel en Debussy. Het was een heerlijke tijd.
In 2008 gaf ik moderne dans en flamencodans aan de Nationale Balletacademie te Amsterdam, ik mocht toen invallen voor mijn voormalig docente Josje Neuman. Gedurende mijn studie-tijd aan de dansacademie was ze een grote inspiratiebron voor me en 25 jaar later zag ik haar weer terug. “Je moet ze een uitdaging geven” zei ze, en dat advies heb ik ter harte genomen. Prachtige mensen om mee te werken, op de dansacademie.

Als choreograaf en danseres werkte ik mee aan de Flamenco Biënnale Nederland, waar mijn choreografie “Black Stars Suite” werd uitgevoerd met live muziek van The Hungry Gods.
Ik had de gelijknamige compositie van Florian Magnus Maier gehoord op de Flamenco Biënnale 2011, toen het werd uitgevoerd door het Nieuw Ensemble o.l.v Ed Spanjaard. Ik vond de combinatie van klassieke muziek, flamenco en heavy metal echt geweldig en het inspireerde me zo dat ik besloot om een choreografie te maken en dit met mijn leerlingen in te studeren.
Uiteindelijk konden we deze choreografie “Black Stars Suite” dus uitvoeren op de Biennale in 2013. Het was een unieke samenwerking tussen choreograaf, componist, leerlingen en collega’s. 

Talloze lessen heb ik gegeven, iedereen uitgedaagd het beste uit zichzelf naar boven te halen, te durven, te dansen, het leven te vieren.
En zo heb ik 35 jaar lang mijn liefde voor dans overgedragen aan jong en oud, door het hele land.

Nu is het tijd voor de astrologie, tarot en kruiden. Met evenveel passie geef ik ook nu mijn kennis en enthousiasme weer door.

Foto’s gemaakt gedurende de Flamenco Biennale 2013
“Black Stars Suite”
Choreografie Brita Falk
Compositie Florian Magnus Maier
© Fotografie: Marjon Broeks