Dans

BritaFalkMarjonBroeks-blackwhite

Na 35 jaar dansles geven en optreden kwam het moment om daarmee te stoppen. Nu is het tijd voor de astrologie, tarot en kruiden.

Momenteel ben ik wel nog als repetitor inzetbaar. Wil je bijvoorbeeld je danssolo uitvoeren en heb je tips nodig, dan kan ik je begeleiden om tot een beter podium-resultaat te komen.

Op 13-jarige leeftijd nam ik mijn eerste dansles, het was meteen raak en ik volgde drie/vier lessen per week: klassiek, tap, jazz. Na het behalen van de Middelbare School besloot ik om een vijfjarige HBO dansopleiding te gaan volgen aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten waar ik in 1992 mijn diploma dansdocente behaalde. Ik studeerde af met specialisaties klassieke dans, moderne dans, jazzdans en kinderlessen.

Veel eerder werd mijn interesse gewekt voor flamencodans, toen ik een optreden zag van een flamenco-danseres dat me enorm raakte, de muziek, de gratie, de kracht, de directheid. Gelukkig behoorde flamenco ook tot het lessenpakket op de dansacademie.

Na het afstuderen aan de dansacademie (1992) stond ik als danseres op het podium in diverse moderne dans groepen/projecten en gaf ik een aantal jaar les in moderne dans, klassieke dans en jazzdans, aan amateurs en professionals. Ook de flamencodans liet me niet los, ik studeerde in Nederland en was vooral de muziek aan het uitzoeken. Op een gegeven moment was er geen ontkomen meer aan: ik besloot me volledig te wijden aan flamencodans en vertrok naar Spanje om daar te studeren. Ik volgde lessen bij Joaquín Grilo, Farruquito, Rafaela Carrasco, Merche Esmeralda, Manuel Reyes, Andres Marín, Manolete en vele anderen.
Eenmaal terug in Nederland specialiseerde ik me in het lesgeven van flamencodans en formeerde met mijn man, flamencogitarist, een flamencogroep waarmee we optraden in o.a. Vredenburg in Utrecht en de Stadsschouwburg in Amsterdam.

Toen ik kinderen kreeg heb ik voor mijn dochter het concept: `sprookjesdans` voor kleuters bedacht, op basis van klassieke dans en jaren lesgegeven. In 2008 gaf ik moderne dans en flamencodans aan de Nationale Balletacademie te Amsterdam.

Als choreograaf werkte ik in 2013 mee aan de Flamenco Biënnale Nederland, waar mijn choreografie “Black Stars Suite”werd uitgevoerd met live muziek. Dit was een unieke samenwerking tussen choreograaf, componist, leerlingen en collega’s.

En zo heb ik 35 jaar lang mijn liefde voor dans overgedragen aan jong en oud, door het hele land, met veel passie. Nu is het tijd voor de astrologie, tarot en kruiden.

Foto’s gemaakt gedurende de Flamenco Biennale 2013
“Black Stars Suite”
Choreografie Brita Falk
Compositie Florian Magnus Maier
© Fotografie: Marjon Broeks