Kruidenwijsheid

Geneeskrachtige kruiden zijn voor mij een onuitputtelijke inspiratiebron en geweldig om mee te werken. Dat bedoel ik voornamelijk in praktische zin: in mijn kruidentuin pluk ik mijn kruiden om ze vervolgens te drogen en op allerlei manieren te gebruiken. Op medicinaal, creatief en culinair gebied. De mogelijkheden zijn eindeloos.
In de bossen vind ik ook kruiden zoals bijvoorbeeld brandnetel, paardenbloemen en kleefkruid. Ik pluk spaarzaam voor eigen gebruik.

Bij Het Kruidenrijk in Oosterblokker volgde ik de inspirerende cursus “werken met voorjaarskruiden”. De medische basiskennis op HBO-niveau volgde ik bij de School voor homeopathie in Amersfoort.

Sinds 2018 schrijf ik columns over kruiden in het tijdschrift “de Kaarsvlam’, uitgegeven door de Mellie Uyldert Stichting.
In 2019 is er een nieuwe opzet, het tijdschrift gaat “De Idealist” heten, onder redactie van Satyamo Uyldert. In 2020 is het tijdschrift opgeheven, maar ik schrijf nog steeds over kruiden en bomen. Een aantal van mijn artikelen kun je in het menu kruidenwijsheid lezen. In het blog vind je er nog meer, ook over andere onderwerpen.

Zo nu en dan geef ik workshops waarin we praktisch aan de slag gaan met kruiden. Dit gebeurt in kleine groepjes bij mij thuis. Ik geef uitleg over het kruid, dan plukken we het (of je moet het soms van tevoren zelf verzamelen, in het wild) en dan maken we een aantal producten.

Je vindt in mijn kruidentuin de volgende kruiden: zwarte bes, hazelaar, lievevrouwebedstro, salie, munt, laurier, longkruid, smeerwortel, toorts, scharlei, tijm, rozemarijn, malva, vrouwenmantel, sleutelbloem, bieslook, kamille, hondsdraf, akelei, zilverkaars, lavas, duizendblad, sint-janskruid, engelwortel. Het kattenkruid, akelei en de phloxen zijn officieel geen kruiden, maar ik heb ze toch laten staan, evenals het giftige vingerhoedskruid. Dit doe ik voor de mooie bloemen en als voedsel voor de bijen.

“Wat in je tuin groeit heb je nodig”.
Het kleefkruid groeit ook behoorlijk maar dan buiten de kruidentuin. Men ziet het als onkruid, maar ik houd van de volgende zienswijze: “wat in je tuin staat als zogenaamd onkruid heb je nodig.” Dus ik eet het op en maak er tinctuur van.

Zo vind ik mijn inspiratie en kracht in de natuur.