Linde – ik heb lief

De zoetgeurende lindebloesems zorgen ervoor dat iedereen op een lome juni-zomeravond in een zachte vriendelijke stemming geraakt. 
Zo zoet….en ruik nog maar eens goed…want de linde opent je hart en zal het openstellen voor liefde.….De hartvormige groene blaadjes geven dat vanzelf al aan. Dus pluk wat van de bloesems op die heerlijke zomeravond en drink verse lindebloesemthee. Je zal er heerlijk op slapen en zoete dromen hebben…..Droog ook wat bloesems en bewaar ze voor de winter. Dan kun je er een heerlijke anti-grieptheevan maken, samen met zusje vlierbloesem, die eerder bloeit dan de linde maar misschien nog net wat bloesems voor je heeft.
De linde doet denken aan lang vervlogen tijden: een schattig oud dorpspleintje met een bankje. De oude lindeboom die er staat zorgt voor verbindingen tussen de mensen. Van hart tot hart, van mens tot mens. De linde houdt van mensen, en wij houden van haar.

Naamgeving en soorten.
Linde kent een aantal soorten afkomstig uit het Tilia-geslacht, dat valt onder de kaasjeskruid-familie. De bekendste zijn: de winterlinde (kleinbladige linde) en de zomerlinde (grootbladige linde). 
In het Latijn zijn de namen: Tilia cordata en Tilia platyphyllos of grandifolia. Dan is er nog een derde in de lijst die het meest voorkomt en dat is een kruising tussen die twee voorgaande, genaamd Hollandse linde. Daarnaast zijn er nog vele varianten zoals: koningslinde, leilinde, Europese linde. Ze bloeien na elkaar, de zomerlinde als eerste.
De zomerlinde, winterlinde en Hollandse linde komen hier het meest voor en kunnen alledrie gebruikt worden om lindebloesem van te plukken.

Tilia is afgeleid van het Griekse tilos, dat vezel betekent. De vezels van de lindebast werden gebruikt om schoenen en touw te maken. Cordata betekent hartvormig, dus verwijzend naar het blad. 
De naam linde komt van lind, dat zacht of buigzaam betekent. Het heeft te maken met de zachte energie van de linde, maar ook letterlijk met de zachtheid van het lindehout, dat daarom makkelijk te bewerken is.
Leilindes werden bij boerderijen als natuurlijke zonwering gebruikt. Een traditie die nu ook nog wel voorkomt. Bij oude boerderijen zie je ze nog wel eens staan! Lindes groeien snel, worden hoog, bieden dus goed schaduw en kunnen heel oud worden, wel duizend jaar!

Werking
-rustgevend
-slijmoplossend
-zweet- en urine-afdrijvend

Toepassing
-verkoudheid en griep
-onrust
-eenzaamheid
-slaapproblemen

Waarschuwing; niet te lang gebruiken.

Psychologie en astrologie van de linde
Linde is een kruid voor mensen die warmte nodig hebben, verkrampt zijn, vocht vasthouden, en gezelschap zoeken. De boom heeft een zachte vrouwelijke energie en ze laat je voelen dat je niet alleen bent.
Linde kan niet tegen ruzie. Ze houdt niet van strijd en brengt rust teweeg. Dit past erg bij het teken Weegschaal met bijbehorende planeet Venus. Weegschaal is een luchtteken, en houdt van communicatie. Contact met de medemens is belangrijk. Waar zijn tegenpool Ram graag alleen is, is het teken Weegschaal graag met iemand samen, liefst verwikkeld in een harmonieus en rustig gesprek. Alles passend bij de lieflijke linde.
In de kruidenmagie is werken met linde bedoeld om liefde aan te trekken. Het biedt ook bescherming en brengt geluk. Omdat de bloesems volop bloeien als de zon op zijn hoogst staat zit er veel zonnekracht in.

Verhalen en symboliek
De linde was inderdaad het middelpunt van het dorp, en ze keek vaak toe bij feesten en huwelijken. Er werd onder vergaderd, en bij gedanst. 
Ook werd er rechtgesproken (Weegschaal!) of er werden vonnissen voltrokken onder of bij de linde, het recht moest zijn loop hebben maar de sfeer van de linde werkte verzachtend voor iedereen. 
Men geloofde dat het “zoete lindewezen” in de boom woonde. Zij werd gezien als een schone jonkvrouwe die vereerd werd door er beeldjes in te hangen. Dit zie je ook nu nog in Limburg, beeldjes onder een lindeboom.
Bij de Germanen was de boom gewijd aan Freya, de godin van de liefde, vruchtbaarheid en gerechtigheid. 

Een middeleeuws gedicht
“Unter der linden” is een oud gedicht dat de middeleeuwse dichter Walther von der Vogelwei rond 1200 schreef. Het is geschreven in het Middelhoogduits en het werd ook gezongen op de melodie van een oud Frans lied. Het is een gedicht dat natuurlijk over de liefde gaat: een jonge vrouw zingt over het heerlijke samenzijn met haar geliefde op een bloemenbed dat hij onder de linde gemaakt heeft……Niemand wist ervan, alleen zij, hij en de nachtegaal.… Later werd er gezegd dat het een liefde was tussen een eenvoudige meid en een edelman, maar dat is helemaal niet zeker. Vrij vertaald:


Onder de lindeboom op de heide,
waar ons bed zich bevond
daar kun je nog geplette bloemen en gras vinden
naast het bos in een dal
“tandaradei”
zoet zong de nachtegaal

llustratie: Unter der Linden- Wilhelm von Kaulbach (1871)

Ik kwam om hem te zien
in het groen
daarom was mijn geliefde gekomen
en zo werd ik ontvangen, als een koningin van de hemel!
daarom ben ik zo gelukkig, voor altijd
kuste hij mij? Wel duizend keer…
“tandaradei”
zie hoe mijn lippen zich rood kleurden…

Hij had een luxe bed gemaakt van alle soorten bloemen
het maakte ons aan het lachen, licht en heerlijk
en komt er iemand op diezelfde plaats waar wij lagen
“tandaradei”
dan kun je zien waar ik mijn hoofd neervlijde..

Als iemand het zou weten
dat ik daar met hem lag
(god moge het verhoeden!)
dan zou ik doodgaan van schaamte
moge niemand (behalve hij, ik en een klein vogeltje) het weten
“tandaradei”
dat vogeltje zegt niets…..

Welk deel van de linde wordt waarvoor gebruikt?
Hartvormige blad:
De hartvormige lindebladeren werden medicinaal gebruikt. Men maakte er een compres van voor op de ogen, en een gekneusd vers blad zou helpen om een bloedende wond beter te laten genezen. Het jonge blad wordt ook gegeten, tussen Pasen en 29 juni, volgens een oud Grieks gebruik. Dit had te maken met het vasten.

Lindebloesems 
De bloesems worden gebruikt voor thee, siroop en in de parfum-industrie. Er wordt ook lindehoning gemaakt, deze honing ruikt heel lekker zoet…
Zelf verzamelen: 
De linde bloeit na midzomer. Kies een droge dag uit en ga op pad met je schaar en je papieren zakje. Hopelijk is er een linde te vinden die niet te hoog opgesnoeid is, want anders kun je er niet bij natuurlijk… Het beste moment om te plukken is als de meeste bloemen al open zijn maar nog niet allemaal. Als ze allemaal open zijn dan zijn de vroege al aan het verleppen en is de kwaliteit wat minder. Zijn ze te ver heen en een beetje verdroogd of verschrompeld dan is het eigenlijk al te laat. Je knipt de bloesems met het langwerpige schutblad er nog aan. Dit blad laat je gewoon zitten en gebruik je straks ook in de thee.  
Spreid de bloesems thuis op een theedoek uit, buiten, zodat de beestjes er uit kunnen kruipen. Dan droog je ze binnen op een stuk bakpapier, theedoek of gewoon op een bordje. Niet in de zon leggen. 
Als het knispert is het droog, na vermoedelijk een week drogen. Bewaar ze in een mooie grote glazen pot. De bloesem neemt veel ruimte in en is heel mooi om te zien. Voor een kopje thee neem je twee of drie bloesem-trosjes met het schutblaadje eraan. Overgieten met kokend water en tien minuten laten staan. Eventueel zoeten met iets honing….Dan geurend zoet genieten….

Hout wordt gebruikt om houtskool van te maken. Dit werd ook medicinaal gebruikt, vooral bij maag-en darmklachten, als een soort norit. Zelfs het spinthout van de lindeboom (binnenbast) werd ook medicinaal gebruikt! Het versterkt lever en gal en is sterk urine-drijvend.
Verder is het hout heel zacht, dus er worden makkelijk beeldjes van gemaakt.

Zaden:
Uit de zaden wordt een olie geperst die lang goed blijft. De olie is voor uitwendig gebruik.
Ik ben deze olie nog nooit ergens tegengekomen. (wel etherische olie, maar die wordt gemaakt van de bloesems)
De zaden worden ook wel ingemaakt als kappertjes, dit kan in de maanden augustus en september, na de bloei natuurlijk. 

Recepten
Liefdes-amulet van lindehout of bloesems
1.Om het leven te vieren vraag je een tak van haar hout en snijd er voorzichtig een hartje van.
2.Maak een hartvorm van een twijg of ijzerdraad en vlecht deze vol met bloesems.

Lindebloesem-siroop
Voor dit recept heb je wat geduld nodig, maar dan heb je ook een heerlijke zoete liefdesdrank!
1.Neem een grote glazen afsluitbare pot en vul die voor de helft met verse lindebloesems, geen schutbladen erbij doen. Dan vul je dit aan met een gelijk deel suiker en water. Sluit de pot af en zet hem in de vensterbank in de zon en laat 48 uur staan. Regelmatig schudden want het is de bedoeling dat de suiker oplost. Zeef de bloemen eruit door een kaasdoek.
2.Herhaal dit proces met verse bloemen totdat je vindt dat het zoete aroma goed te ruiken is. Proef eventueel even, dan weet je het ook….
Twee of drie keer herhalen is meestal goed. Dus:
3.Zeef de bloemen er weer uit en breng het aan de kook. Laat het op een laag vuurtje ongeveer een kwartier koken.
4.Vul de glazen pot weer voor de helft met verse bloemen en schenk de siroop erop. Laat 24 uur staan.
5. Zeef voor de laatste keer de bloemen eruit. 
6. Nu ben je er bijna: kook de siroop tien minuten en schenk in een mooie glazen fles.
7. Deze bijzondere siroop drink je uit je mooiste glazen, aangelengd met bruisend water….

Helen van het hart: een liefdesmeditatie.
Is het hart je zwaar te moede, zoek dan hulp bij het lichtwezen van de linde.
Leg drie bloesems op je hart, op de blote huid en maak contact met het zoete lindewezen. Ze zal je helpen om het zonlicht te laten schijnen op de weg die voor je ligt. Ze zal je hart openen en ze zal er voor je zijn met haar hulp…..