Maanhysterie: zin en onzin van volle maan

Spiritueel Nederland blogt er lustig op los: de volle maan is IN! De maan is hipper dan ooit. En het is zeker fijn dat astrologie steeds bekender wordt bij het grote publiek. Maar ik merk nu dat de balans doorslaat waar het gaat om de maan. De maan-hysterie is compleet!
De maan wordt commercieel helemaal uitgemolken. De maanfase-kalenders vliegen je om de oren en overal vind je tips maar vooral ook producten die daarmee te maken hebben. We hebben te maken met echte volle maan- hysterie. Hoe passend, want de maan heeft alles te maken met de emoties. Met volle maan lopen de emoties hoog op. De één is er misschien gevoeliger voor dan de ander, en het verschilt ook nog wel eens per keer. Dit kan bijvoorbeeld te maken hebben met: maakt die maan een verbinding met planeten in jouw horoscoop? Dan ervaar je het wellicht sterker.

Het jaarwiel en de maanfases. 
Het is fantastisch om de zon te volgen in het jaarwiel met de ankers in het jaar: de acht jaarfeesten. Het is fantastisch om de maan te volgen in de maanfases, het wassen en afnemen van de maan. Maar nu komt het:
Vergeet niet dat alle maanfases kritieke momenten zijn. Momenten waarop het niet aan te raden is belangrijke beslissingen te nemen. Dus je kunt zeker een viering doen, een fijne meditatie met aandacht doen, bewust worden en intenties plaatsen en de hele rataplan, maar drie uur vóór en drie uur ná het moment van de exacte maanfase is geen goede tijd om exact actie te ondernemen als je wat-dan-ook wil bereiken. Dit geldt voor alle vier de maanfases: de nieuwe maan, het eerste kwartier, de volle maan en het laatste kwartier. Dus volg die maan lekker, maar houd de kritieke momenten van drie uur vóór en drie uur ná het exacte moment van de maanfase even vrij van actie.

Maan-gedrag en zon-gedrag.
De maan is een kopieerder, ze schijnt zelf niet maar vangt het licht van de zon op dat ze weerkaatst. De maan volgt. Zo is het ook met de maan in de horoscoop. Je maan-gedrag is je overlevings-gedrag. Wat ga je doen als op een feestje bent? Heb je de maan in tweelingen, dan ga je kletsen, roddelen, contact maken, van hot naar her vliegen, gezellig! Gedrag om te overleven en aan te passen. Maan-gedrag is heel belangrijk, maar het blijft schijn. Wie je écht bent, dat is de zon. De zon geeft aan wie je werkelijk diep van binnen bent. Je autonomie, je zelfvertrouwen, je ik-kracht. Dus soms zit je in je maan-gedrag, soms ben je meer in contact met je zon, afhankelijk van de situatie.
De maan volgt, kopieert, en reproduceert. Het is een grote scheppende kracht want de maan zorgt voor incarnatie en geeft vorm. Het laat dus ook de hysterie groeien zoals we nu zien bij de eindeloze commerciële maan-blogs, producten etcetera.
De zon is dus zeker niet beter dan de maan, of de maan is niet beter dan de zon. Beiden zijn onmisbaar. Het gaat om de balans en het grote geheel, en het allerbelangrijkste: integriteit.

Maan-astrologie en zon-astrologie
Zon-astrologie of zonneteken-astrologie is alleen kijken naar je sterrenbeeld. Heb je de zon in Boogschutter, dan ben je een Boogschutter. Heel oppervlakkig dus, zoals we lezen in de dagvoorspellingen per sterrenbeeld in de Telegraaf.  Maan-astrologie heeft daar nu voor plaatsgemaakt. Maar dat is in feite net zo oppervlakkig als de zon-astrologie: nu kijken we dan ineens naar de maan. Maar wanneer gaan we inzien dat het gaat om het totaalplaatje? De samenwerking tussen zon én maan én alle planeten? 
Het mooie van deze huidige trend vind ik dat er meer aandacht is voor het vrouwelijke, ook symbolisch voor de maan. Het is een zeer krachtige energie. Maar de balans slaat door, helaas uit commercieel oogpunt.

Maatwerk
Astrologie is altijd maatwerk. En als je specifiek geïnteresseerd bent in de maan dan kun je daar zeker naar kijken: wat betekent deze volle (of nieuwe) maan voor jou speciaal? Hoe zijn de planeetstanden in jouw horoscoop? Hoe kan ik jou helpen door de planeetstanden van nu op jouw horoscoop te plaatsen?
Blogs met algemeen karakter kunnen voor iedereen gelden, met een universele energie.
Maar wil je écht de diepte in dan is het fijn om het meer persoonlijk maken. Dat is althans wat ik wil doen en wil uitstralen. Geen commercialiteit.

Zeker, er zijn altijd algemene tendenzen waar te nemen. Er is altijd een grote universele lijn waarbij iedereen kan aanhaken. Maar de maanhysterie is in, want het verkoopt!
Ik heb daar niets mee, dus ik zeg: wég met de commercie.
Laten we kiezen voor diepgang, integriteit, maatwerk, totaalbeeld. En ja, inclusief die lieve maan!