Pluto in Waterman


Binnenkort komt planeet Pluto (na 15 jaar in het teken Steenbok) het teken Waterman binnen wandelen. Op 24 maart 2023 gebeurt dat voor het eerst. Vervolgens gaat hij door de retrograde beweging (lijkt achteruit te lopen) weer terug in Steenbok om voorgoed Waterman in te gaan vanaf 20 november 2024 en daar blijft hij tot 2044.
Astrologie is wat mij betreft niet bedoeld om je toekomst te voorspellen, maar er zijn tendenzen zichtbaar in de individuele geboortehoroscoop en in grotere lijnen in de collectieve ontwikkeling van de mens. Je beslist zelf wat je met de planeetstanden gaat doen en hoe je ze gebruikt.

Een vooruitblik.
Pluto is een buitenplaneet, dat betekent dat hij ver van de aarde is verwijderd en zeer langzaam door de dierenriem reist. Sommigen noemen hem dwergplaneet. Don’t mess with Pluto, want deze zogenaamd kleine jongen op grote afstand zorgt voor de grootste transformaties. Hij nodigt ons uit om de diepste thema’s naar boven te halen. Datgene wat eventueel niet lekker functioneert, komt onherroepelijk naar boven om getransformeerd te worden voor de zielengroei.
De buitenplaneten werken allen op de collectieve bewustwording van de mens. Daarmee wordt bedoeld dat er een algemene verschuiving is van thematiek, verbonden aan het desbetreffende teken van de dierenriem waar we met zijn allen doorheen gaan om onze lessen te leren. Het heeft niets te maken met wat jouw sterrenbeeld is, dit is voor iedereen.

Van Steenbok naar Waterman, waar komen we vandaan en waar gaan we naar toe?
Pluto heeft ons de afgelopen 15 jaar Steenbok-lessen voorgeschoteld. In 2008 gebeurde dat voor het eerst, toen we bijvoorbeeld in de kredietcrisis terecht kwamen. Steenbok-lessen hebben als thematiek:
de bankenwereld, zelfstandigheid, structuur, bescherming, duurzaamheid, langzaam opbouwen, praktisch bezig zijn, de wetenschap, alles willen bewijzen/toetsen/zichtbaar maken, je eigen bedrijf starten (zzp)
Waterman gaat daar verandering in brengen want Waterman is niet erg van de structuur.  Zo volgen de tekens van de dierenriem elkaar op als een prachtige natuurlijke golfbeweging.

van Steenbok naar Waterman:

van geld-economie naar ruil-economie
van vastigheid naar chaos (om te hervormen)
van eigen bedrijf naar vereniging 
van structuur naar nieuwe uitvindingen
van zelfstandig wonen naar wonen in woongroepen
van de heersende norm naar het accepteren van anders zijn
van hiërarchie naar “iedereen is gelijk”
van de gevestigde orde naar de revolutie
van aarde naar lucht: van doen naar denken

Niets is goed of slecht: het is een natuurlijke golfbeweging en je kiest zelf wat je ermee doet.

Van geld-economie naar ruil-economie
Waterman gaat op een andere manier met geld en bezit om. Ruilen past daarbij, want het is anders dan anders. Het denken in structuren is niet meer nodig, Steenbok heeft alles goed gefundeerd en nu is het tijd voor anders denken. Naast de praktische inslag van de waarde van geld mag er een nieuwe invloed komen in de vorm van ruilen. Voor wie dat wil. Ook de planeet Uranus die voor omvormingen zorgt, zal in het teken Stier nieuwe manieren van met geld omgaan voortbrengen.
Van vastigheid naar chaos.
Chaos is nodig om verandering aan te brengen, en de wereld staat nog al op zijn kop. De meeste mensen houden daar niet van, maar collectief is het nodig, zodat er iets nieuws ontstaat. 
Van eigen bedrijf naar vereniging.
In de kredietcrisis raakten veel mensen hun baan kwijt en begonnen voor zichzelf. Een prachtig Steenbok-gegeven, want die wil graag alles zelf doen. Nu is het tijd om al deze zelfstandige eenlingen te gaan verenigen in groepen, of letterlijk verenigingen zoals je vroeger de gildes had. Misschien komt dat wel weer terug. Ook het studeren wordt wellicht voor velen onbetaalbaar dus ouderwets bij een meester in de leer als leerling zal wellicht terugkomen. Je ziet dit al bij bepaalde praktische MBO-opleidingen waar ze leren en werken tegelijkertijd.
Van structuur naar nieuwe uitvindingen.
Waterman is de uitvinder en is dol op techniek. Dit zien we natuurlijk terug in alle technologische ontwikkelingen en dat zal zeker nog verder gaan. Ruimtevaart, robots, technologie. Zelf lekker je groente verbouwen bij een volkstuinvereniging kan nuttig zijn als de technologie je teveel wordt! Kies zelf hoe je het gemak en de eindeloze mogelijkheden van de technologie toepast in je leven. 
Van zelfstandig wonen naar het wonen in woongroepen.
Je ziet het al meer gebeuren: de woon-community is in opkomst. Delen is een groot goed en samen aan een ideaal werken ook. Voor het wonen in een woongroep is er een grote voorwaarde voor het teken Waterman: eigen ruimte. Iedereen moet zijn gang kunnen gaan. Dus er is een gemeenschappelijke ruimte waar je heen kan als je contact wil en als je je wil terugtrekken dan is daar een individuele ruimte voor. Misschien zullen ook de leeftijdsgroepen weer meer door elkaar gaan lopen. Waar jong en oud nu van elkaar gescheiden worden zal er meer ruimte komen voor alle leeftijden bij elkaar.
Van de heersende norm naar het accepteren van anders zijn.
“The fear to be ordinary.” Niets is beangstigender voor Waterman dan burgerlijkheid. Het moet anders! Waterman wil gewoon geen eenheidsworst, hij wil wél samen met een groep gelijkgestemden aan een ideaal werken. Soms lijkt hij een kluizenaar of een aparte zonderling, maar er is ruimte nodig om zijn eigen unieke individu te kunnen zijn. Vrije keuze is een groot gedachtegoed voor Waterman: iedereen mag zijn wie hij wil. De vrijheid van Waterman: we zijn allemaal gelijk, en ieder individu is evenveel waard. Geen dwang maar vrije keuze. Dit thema is al een tijdje zichtbaar in de maatschappij en het zal nog meer op de voorgrond komen.
Van hiërarchie naar “iedereen is gelijk.”
Een hiërarchie kan nuttig zijn: het is duidelijk en iedereen heeft zijn eigen functie. Tijd voor iets nieuws: iedereen is gelijk. Koning  Arthur met zijn ridders van de ronde tafel was een voorloper…
Het wordt duidelijk zichtbaar als ik de tegenpolen Leeuw en Waterman karakteriseer:
Leeuw= ik en mijn onderdanen, ik ben een stralende leider versus Waterman= we zijn allen gelijk, ik ben geen leider
Van de gevestigde orde naar de revolutie.
Staakt! Komt allen in opstand, en zoals we zien is dat al een tijdje aan de hand. Er is de afgelopen jaren nog nooit zoveel gedemonstreerd op allerlei gebieden en in allerlei bevolkingsgroepen. Vrijheid, gelijkheid, broederschap, het is de leuze van de Franse revolutie toen de planeet Uranus werd ontdekt die bij Waterman hoort. We gaan zien hoe zich dit zal ontwikkelen. Wellicht is het nodig om uit de eventuele brokstukken iets nieuws op te bouwen. Op de barricades. Ik hou ervan!
Van aarde naar lucht: van doen naar denken.
In de hedendaagse coach-cultuur is het een veel gebezigde spreuk, “niet denken maar doen.” Nu is het andersom: “niet doen maar denken.” Licht gekscherend natuurlijk.
We gaan van Steenbok, een aarde-teken, naar Waterman, een lucht-teken.Wat houdt dat in ?
De aarde-tekens Steenbok- Stier – Maagd zijn allen gericht op de praktische realiteit. Gronden, regelen, zekerheid creëren, nuttig bezig zijn, in de tuin werken, voeding.
Ieder aarde-teken doet dat op zijn eigen wijze.
De lucht-tekens Waterman-Weegschaal-Tweelingen zijn meer gericht op de intellectuele werkelijkheid waarvan denken er één is. Denken, spreken, schrijven, van gedachten wisselen, eureka-momenten, verbinding tussen individuen, ideeën bedenken en uitwerken. Tijd voor het intellect.

Tot slot
Steenbok: bedankt voor je grondige fundering, het initiatief nemen, het zichtbaar maken in de buitenwereld, het beschermen, de praktische inslag en de structuur.
Tijd voor de volgende Waterman-fase, vrijheid, gelijkheid, broederschap. Een groep andersdenkenden gelijkgestemden die een nieuw ideaal uitdraagt. Dat is Waterman.
Mits het je aanspreekt, en zo niet dan is het ook goed. Geen dwang, maar vrije keuze.

Ieder mens is uniek in zijn eigenheid.

Brita Falk