Te koop: kunst van Ingrid Falk

Aquarellen, houtskool-tekeningen, potloodschetsen en boetseerwerk van Ingrid Falk – van Schalm.
Er zijn nog vele originelen te koop:
Aquarellen en tekeningen vindt u hier, beelden vindt u hier
, ansichtkaarten (prints) vindt u hier

Ingrid Falk -van Schalm(1942-2022) begon al op jonge leeftijd met schetsen, schilderen en boetseren. Haar grootvader, Jan van Zutphen (1863-1958) bracht haar de liefde voor bloemen en tuinieren bij. Haar inspiratie-bronnen waren haar huis, haar tuin en haar gezin. In ieder huis waar ze woonde ontwierp ze en creëerde ze een bloementuin, een groentetuin en hield zich bezig met allerlei andere creatieve bezigheden. Na het wonen op een woonark, in het bos en in het lieflijke dorpje Blaricum kwam ze met haar gezin op een woonboerderij te wonen. Ook daar kon ze al haar creativiteit kwijt. Veel ruimte om te groeien en alles vorm te geven samen met Ad, haar man, die zijn hele leven werkte als fysiotherapeut-acupuncturist en op de boerderij ook een drijvende kracht was.

Het kunstzinnige boerenleven stond centraal. Ze vond Wil den Hollander heel inspirerend: ze las veel van Wil’s boeken zoals “Boerin in Frankrijk.” Ingrid heeft prachtige beelden gemaakt van Wil en haar man en een potloodtekening van haar man.
Ook Boer “Evert” was een bron van inspiratie. Evert leefde volledig zelfvoorzienend op en een boerderijtje op de Veluwe en hield zich aan het ritme van de natuur.
“Het leven van Evert” is het bijbehorende boek dat de inspiratie vormde voor een beeld en pentekening van hem.
En als laatste: “Beschouw ons maar als een uitzondering”. Een boek over een boeren-echtpaar dat ook het leven leefde zoals het vroeger was. Ook van hen maakte ze prachtige beeldjes.

Ze maakte op de boerderij veel jams en groenten in, werkte in de tuin, maakte vaak haar eigen kleding, haakte hoedjes en maakte patchwork dekens.
Zoveel mogelijk zelfvoorzienend leven, met Ad aan haar zijde.

In haar atelier kon ze zich volledig richten op het vastleggen van al het moois wat om haar heen was. Ze deed mee met open-tuinen dagen en open atelier-dagen. Daar vond ze het contact met alle geïnteresseerden altijd bijzonder waardevol en ze kreeg veel complimenten over haar werk.
Haar schilderwerk is verfijnd en haar stijl is etherisch te noemen, met sprookjesachtige schoonheid en grote liefde voor de natuur en haar geliefden.

Op een gegeven moment kreeg ik het idee om met mijn moeder te gaan samenwerken. Ik schreef teksten over kruiden en het leek me leuk als zij daar schilderijen bij zou maken.
We werkten aan twee projecten, een kruiden-orakel en een kruidenboekje.
Met veel liefde geef ik haar kunst ( en onze gezamenlijke kunst) door. Het plan is om het volgende uit te geven:
1.ansichtkaarten en postkaarten van een aantal van haar schilderijen. Deze staan inmiddels online.
2.het kruidenorakel: een orakelkaarten-set plus boekje: Vraag raad aan de kruiden en ze geven je hun inspirerende boodschap. Teksten Brita Falk en aquarellen van Ingrid.
In principe is het af, ik ben nu bezig met een ontwerper zoeken.
3.een kruidenboekje met artikelen over 20 kruiden. Leer en lees alles over de werking, symboliek, toepassing, verhalen en recepten. Teksten Brita Falk en aquarellen van Ingrid
Wordt aan gewerkt.

Er zijn ook nog vele originelen van Ingrid’s kunst te koop: aquarellen/tekeningen en beelden.
U kunt contact met mij opnemen als u interesse heeft.

Kleine schilderijen en tekeningen kunnen verzonden worden maar de grotere liever niet, die moeten moet opgehaald worden in Castricum.
Overleg even telefonisch of per mail a.u.b.
Beelden worden niet verzonden, dus ook graag ophalen in Castricum. (Jan van Nassaustraat 1)
Alle kunstwerken zijn ook opgeslagen in Castricum en kunnen eventueel hier bezichtigd worden.
In het echt zijn ze natuurlijk het mooist…..

Brita Falk
Telefoon 0251-826138
Mail: britafalk@yahoo.com
© All copyrights: Ingrid Falk – van Schalm

Ingrid Falk en haar opa Jan van Zutphen. Hilversum-Mei 1949