Wie het geluk heeft om velden vol bloeiende daslook tegen te komen op een ochtend in mei is een gezegend mens….. De witte bloemen, die net sterretjes zijn, geven een sprookjesachtige sfeer aan de beboste heuvels. Ik zag de eindeloze daslook-velden voor het eerst op de heuvelachtige bossen van Zuid-Limburg, maar het kruid groeit ook gewoon in het Amsterdamse Bos of in het Stadspark “de Hout” in Alkmaar.
Daslook is een voorjaarskruid, hij reinigt het bloed en voert gif af. Pluk enkele bladeren om aan de kruidenboter of soep toe te voegen en al het vuil wordt verjaagd! Het is veel milder dan knoflook, dus diegenen die gevoelige magen hebben kunnen beter daslook gebruiken.
Daslook is slechts kort te plukken, men heeft enkele weken de tijd. Het blad zou het meest geneeskrachtig zijn als men het vóór de bloei plukt. Tijdens de bloei kan men zeker ook plukken maar de smaak van het blad is dan wat minder uitgesproken. De bloemen zijn ook eetbaar en zéér decoratief.
Naamgeving en familie
Daslook heeft als Latijnse naam Allium ursinum en heet in het Duits: bärlauch, Engels: ramsons /wild garlic, Frans: ail des ours. Daslook valt onder het plantengeslacht look, evenals ui, knoflook, prei, bieslook. Alle look-achtigen zijn echte reinigers, en onmisbaar in de voorjaarskuur. Door de aanwezigheid van zwavel zetten de look-planten de spijsvertering aan én zwavel heeft een ontsmettende werking. Het houdt de darmen schoon en reinigt het bloed! Look-soorten voorkomen koorts en ontstekingen en drukken iedere infectie de kop in. De aanwezigheid van fosfor komt je ook helpen, en reeds in de middeleeuwen werd de denkbeeldige duivel weggejaagd door uien en knoflook in te zetten.
Groeiwijze:
Daslook groeit in het wild, en stond tot 2017 op de lijst van beschermde plantsoorten in Nederland. Inmiddels is de plant van de lijst gehaald dus men zou in het wild mogen plukken. Daslook heeft ondergrondse bloembolletjes, die zich onder de grond uitzaaien. Het blad komt eind maart op, is lichtgroen, puntig, langwerpig en bloeit met witte stervormige bloemetjes. Als het kruid uitgebloeid is, blijft het zwarte zaad over dat gezaaid kan worden. Het is makkelijker om een bestaande plant te vermeerderen door de kluit te halveren, nadat het loof is afgestorven. Dan gaat het zichzelf ondergronds weer uitzaaien. En dat gaat behoorlijk snel, voor je het weet heb je een heel veld!
In het voorjaar overheerst daslook voor een korte periode het hele bloembed of de bosgrond. Eind mei is het klaar en gaat alle kracht weer naar de bolletjes in de grond.
Waarschuwing!!
Als je daslook in het wild gaat plukken let dan goed op, of pluk helemaal niet bij twijfel! Er vallen jaarlijks dodelijke slachtoffers omdat men de plant verwart met andere giftige, erop lijkende soorten! Planten die in het vroege voorjaar op daslook lijken zijn herfsttijloos en lelietje van dalen, beide giftig. In mijn tuin staan deze planten echt naast elkaar. Het jonge blad van al deze planten lijkt erg veel op elkaar maar er is een groot verschil en dat is de geur. Als men het blad van daslook fijnwrijft ruikt men de knoflookgeur. Zelfs zonder het blad te plukken is de geur al waar te nemen maar het verdient aanbeveling om het zeker te weten. Ruiken dus. Een plant van de kweker in je eigen tuin zetten is ook goed.
Werking
- gasverdrijvend
- anti-parasitair
- slijmafvoerend
- bloedsomloopbevorderend
- anti-bacterieel
Toepassingen
- spijsverteringsstoornissen (vooral darmen)
- geen eetlust
- hoge bloeddruk
- aderverkalking
- voorjaarsmoeheid
Gebruik
Vanwege de heerlijke smaak en reinigende werking is het natuurlijk aan te raden om het kruid zoveel mogelijk vers te eten. Daslook-pesto, daslook-soep, daslook-boter, door de omelet snipperen; de mogelijkheden zijn groot. Het is echter maar redelijk kort te verkrijgen dus men kan ook een tinctuur maken van het blad. Op die manier kunnen we ervoor zorgen dat we later in het jaar ook gebruik kunnen maken van de krachten van het kruid. De tinctuur is wel sterk, dus zuinig gebruiken, 10 druppels voor het slapen gaan bij darmklachten. Drogen van het kruid gaat moeizaam, de werkzame stoffen gaan al snel verloren. Men kan ook het blad uitpersen om vers kruidensap te verkrijgen.
De bolletjes zijn ook eetbaar, dit kun je als uitjes bereiden als je heel veel daslook in de tuin hebt.
Verhalen, sterrenkunde en symboliek
We zagen het al bij de naamgeving; de Duitse naam voor daslook is berenlook en in het Frans noemt men het knoflook van de beer. Ook bij de Latijnse naam Allium ursinum treffen we de verwijzing naar de beer aan; Ursus betekent letterlijk beer. Volgens een oud volksverhaal eten beren meteen daslook wanneer ze uit hun winterslaap ontwaken, om maag darmen en bloed te reinigen. Het is één van de eerste kruiden die boven de grond komt, voedzaam is én geneeskrachtig.
Vanuit de sterrenkunde is er een verhaal te vertellen over beren en sterren…. Iedereen kent het sterrenbeeld de Grote Beer (oftewel de steelpan, Ursa Major). Ze is makkelijk te zien aan onze sterrenhemel. Tegenover de Grote Beer staat het sterrenbeeld Ossenhoeder. De helderste ster uit de Ossenhoeder is Arcturus, vertaald met de berenhoeder. In het mythologische verhaal “Callisto en Arcos” vertelt men over het ontstaan van de twee eerder genoemde sterrenbeelden. In dit verhaal wordt koningsdochter Callisto door Jupiter in het sterrenbeeld de Grote Beer veranderd, haar zoon Arcos werd de ster Arcturus die achter haar staat en haar beschermt als het nodig is. Callisto’s sterrenbeeld (de Grote Beer) is altijd te zien, terwijl Arcturus verdwijnt aan de horizon. Ook dit is onderdeel van het verhaal.
Bij de Grieken was Arcturus belangrijk om de oogsttijd te bepalen, men kon aan die ster ook zien wanneer de beren hun winterslaap gingen houden, namelijk als Arcturus onder de horizon verdween. Ook nu kunnen we Arcturus soms zien, die prachtige heldere oranje-achtige ster die in juni aan de zuidelijke hemel staat, dichtbij zijn moeder de Grote Beer. Maar nu terug naar de aarde en praktisch aan de slag met de berenlook:
Recepten
Daslookpesto
Ingrediënten:
*100 gram daslook (50 blaadjes)
*70 gram cashewnoten (walnoten kan ook )
*50 ml olijfolie
*zout naar smaak
Eventueel kan men een deel van de noten vervangen door kaas of parmezaanse kaas. Dit maakt de smaak wat zachter.
Benodigdheden:
-staafmixer ,vergiet, snijplank en scherp mes
Bereiding:
Was de daslook en dep de blaadjes droog. Snijd het blad grof, doe het in de beker van de staafmixer en voeg de noten toe en de helft van de olijfolie tot het enigszins gemengd is. Dan de rest van de olijfolie toevoegen en zout naar smaak erbij doen. Eventueel extra noten, kaas of olijfolie toevoegen voor de juiste consistentie. Bewaren in de ijskast en binnen twee weken gebruiken. Men kan de pesto ook gedeeltelijk invriezen. Doe de pesto dan in een diepvriesblokjes-vorm. Als de pesto bevroren is uit de vorm halen en in een afgesloten plastic zak in de diepvries bewaren. Zo kan men telkens kleine hoeveelheden gebruiken.
Kruidenboter van daslook
*250 gram gezouten roomboter (kamertemperatuur)
*daslookblad naar smaak.
Hak het blad zo fijn mogelijk. Vervolgens kneden we de daslook met de handen dóór de roomboter. Er komt wel wat sap vrij uit het blad, dit blijft dan deels op de bodem van de mengkom liggen, probeer het zoveel mogelijk door de boter te kneden. De boter wordt lichtgroen van kleur! Ook de boter kunnen we invriezen, in plasticfolie. Blijft zeker een jaar goed in de diepvries.
Laat de daslook het lichaam reinigen!
Medische disclaimer: In de kruiden-artikelen is informatie te vinden over kruiden en het (medicinaal) gebruik daarvan.De informatie is bedoeld als bron en niet als medisch handboek. Kruiden kunnen bij langdurig en ondeskundig gebruik schadelijk zijn. Kruiden kunnen de werking van andere geneesmiddelen beïnvloeden. Niet alle kruiden zijn voor iedereen geschikt. De auteur van deze artikelen kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor niet gewenste reacties op recepten, tips en instructies die gegeven worden in de artikelen. © Brita Falk